Avertisment deosebit de grav: se întâmplă în România și riști să te trezești fără bani

de: Andrei Simion
21 08. 2020

Țepele au luat avânt în 2020 și românii sunt una dintre principalele ținte. Fie că ai card bancar și riști să fii păcălit prin fraudă, fie că doar ai un număr de telefon, trebuie să fii foarte atent la aceste semne.

În 2020, infractorii cibernetici și-au dezvoltat și mai mult operațiunile. În primăvară, Jürgen Stock, secretar general Interpol, a tras un semnal de alarmă. „Atacatorii cibernetici îşi dezvoltă şi îşi sporesc atacurile într-un ritm alarmant, exploatând teama şi incertitudinea provocate de situaţia economică şi socială instabilă din cauza COVID-19”, a spus acesta.

De exemplu, între ianuarie şi aprilie au fost detectate circa 907.000 de spamuri, 737 incidente provocate de programe malware şi aproximativ 48.000 de adrese URL cu viruşi informatici. Toate legate de coronavirus.

În acest context cu incertitudini mai primează o problemă: apelurile de la numere străine.

Cum funcționează frauda cu apeluri de la numere străine?

Escrocheria cu numere necunoscute din alte țări care apelează cetățeni din România e în floare. Apelurile de tipul acesta și ar trebui să știi de ce nu e cazul să răspunzi. Unde mai pui că unele telefoane, în special cele noi, premium, din ultimii doi ani, identifică destul de precis de unde vine apelul.

De ce primești apeluri de la numere necunoscute din alte țări? Pe scurt, este o tentativă de scam prin intermediul apelurilor pierdute. Atenție la apelurile primite primite pe telefon, de la numere de telefon din exteriorul României. Acestea pot fi tentative de vishing.

Ca să te ferești de așa ceva, cea mai simplă metodă e și cea mai bună: ignorarea. În cele mai multe cazuri, telefonul va identifica automat ţara din care este efectuat apelul, afli informația și știi că n-ai de ce să răspunzi. Neapărat: nu suna înapoi pe numere necunoscute, mai ales străine.

Infracțiunea de tipul acesta poartă și numele wangiri. Wangiri provine din Japonia, iar termenul înseamnă „unu și taie”: adică sună o dată și închide. Aceasta a devenit o combinație internațională de anvergură, cu avertismente pe marginea subiectului în fiecare colț al lumii.